Suroviny na 4 porce:
● 2 hrnky polohrubé mouky
● 2 hrnky cukru
● 1 lžička prášku do pečiva
● 1 lžička jedlé sody
● 1 lžička mleté skořice
● 1 hrnek rostlinného oleje
● 3 hrnky na jemno nastrouhané karotky
● 1 hrnek mletých vlašských ořechů
● 4 vejce (sníh z bílků)
Na krém:
● 2 plnotučné tvarohy
● 1 pomazánkové máslo
● půl hrnku moučkového cukru
● 2 vanilkové cukry
● šťáva z citronu
● 2 lžíce másla
Postup:
Mrkev nastrouháme najemno. V míse promícháme všechny ingredience (polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici), přidáme olej, žloutky a mrkev. Do vzniklé směsi zlehka vmícháme sníh z bílků.
Těsto nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba hodinu. Pozor, aby se dort nepřipálil. Hotový korpus podélně rozkrojíme a namažeme vyšlehaným krémem, pak přiklopíme. Krémem můžeme natřít i boky a vršek ořechového dortu.