Suroviny:
500 g hladké mouky
70 g másla pokojové teploty
2 žloutky
300 ml smetany
80 g cukru
25 g kvasnic
špetka soli
Na potření:
1 vejce
2 lžíce medu
1 lžíce másla
1 lžíce rumu
mletý pepř
Postup:
Z droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a 100 ml smetany vytvořte kvásek a nechte asi 10 minut vzejít. Všechny ostatní suroviny odměřte do mísy. Máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany použijte vlažný, usnadníte tím kynutí. Přilijte kvásek a promíchejte a zpracujte dohromady na hebké, nelepivé těsto.
Těsto hněťte 5–10 minut, až bude hladké a pružné. Vytvarujte kouli, zakryjte fólií a nechte asi hodinu kynout, než zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto vyklopte, prohněťte a rozdělte na 24 stejných dílků.
Z každého dílu vyválejte váleček dlouhý 20–25 cm a tenký jako malíček. Stočte válečky do uzlíků a klaďte na plech vyložený papírem na pečení.
Smotané uzlíky potřete vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a pečte v troubě na 190 °C 15 minut dozlatova. Med rozehřejte s rumem a máslem a touto směsí potřete ještě horké jidáše. Před podáváním nechte vychladnout.