Některé potraviny negativně ovlivňují účinky léků. Buď jejich působení snižují, nebo naopak nežádoucím způsobem zvyšují.
Pomerančový džus
je sice chutný, ale zvyšuje kyselost žaludečních šťáv, které rozkládají antibiotika. Pití džusu tak brzdí jejich účinnost.
Mléko a mléčné výrobky
mají vysoký obsah vápníku a ten brání vstřebávání antibiotik z řady tetracyklinů.
Tučná strava
může při pravidelném užívání protizánětlivých a protirevmatických léků poškozovat ledviny.
Příliš mnoho soli
v potravě snižuje účinky většiny léků, které působí proti vysokému krevnímu tlaku.
Červené víno a pivo
obsahují látku tyramin. Ta reaguje s některými léky proti depresi. Důsledkem může být extrémní vzestup krevního tlaku s vážnými následky – až krvácení do mozku.
Kofeinové nápoje
mohou nepříznivým způsobem zvyšovat působení předepsaných léků s obsahem theofyllinů. Týká se to hlavně kávy, černého čaje či coca-coly. Projeví se to nervozitou, nespavostí, bolestmi hlavy, bušením srdce či nevolností..