Neexistuje tradičnější rakouský recept než právě ten na Sacherův dort. Jeho původ sahá až do roku 1832. Tehdy ho připravil šestnáctiletý učeň Franz Sacher pro knížete, který zatoužil po něčem výjimečném pro své hosty.
Hostům zachutnal natolik, že si ihned získal velkou popularitu a do Vídně se na něj začali sjíždět lidé z celého světa. Pokud jste tento lahodný čokoládový moučník někdy ochutnala, jistě uznáte, že jeho sláva je zcela zasloužená!
Suroviny:
150 g hladké mouky
150 g hořké čokolády
150 g másla
80 g moučkového cukru
80 g cukru krupice
6 vajec
Na dokončení:
150 g meruňkového džemu
140 g cukru krupice
100 g hořké čokolády
80 ml vody
Krok za krokem:
1. Máslo a moučkový cukr šlehejte, dokud se nevytvoří pěna. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
2. Oddělte žloutky od bílků. Bílky s krupicovým cukrem vyšlehejte dotuha. Do máslové pěny postupně zašlehávejte žloutky a poté přidejte po troškách vychladlou čokoládu.
Přidejte prosátou mouku a vyšlehejte hladké těsto. Na závěr do něho přimíchejte sníh z bílků.
3. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a uhlaďte jeho povrch stěrkou. Korpus vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Prvních 15 minut nechte dvířka trouby lehce pootevřená. Poté troubu zavřete a pečte dalších 40–45 minut.
4. Jakmile korpus vychladne, rozřízněte ho na dvě poloviny, potřete je ohřátým džemem a slepte k sobě. Potřete i boky a vršek.
5. Teď si připravte polevu. Vodu s cukrem nechte 5 minut zahřívat. Do rozvaru nalámejte čokoládu a nechte ji zcela rozpustit. Vychladlou polevu nalijte na dort.
6. Dort nechte alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici.
Germknödel s vanilkovou omáčkou
Tento tradiční alpský pokrm si rozhodně zamilujete. Nadýchaný kynutý knedlík plněný povidly, přelitý sladkou vanilkovou omáčkou a posypaný mákem je prostě dokonalý!
Suroviny:
60 ml mléka
¼ kostky droždí
1 lžíce cukru
170 g hladké mouky
1 vejce
1 lžíce másla
60 g povidel
2 lžíce máku
2 lžíce moučkového cukru
Na omáčku:
500 ml smetany
100 g cukru
5 žloutků
vanilkový extrakt
Jak na to?
✔ Kvasnice smíchejte s vlažným mlékem, cukrem a lžící mouky a nechte vzejít kvásek. Do mísy nasypejte mouku a sůl. Uprostřed vytvořte důlek, do kterého nalijte vykynutý kvásek a přidejte vejce a změklé máslo.
Vypracujte hladké těsto a nechte ho asi 40 minut vykynout. Poté z něho vyválejte plát silný asi 1 cm. Ten nakrájejte na stejné čtverce o hraně asi 10 cm.
✔ Doprostřed každého čtverce dejte lžíci povidel a zabalte. Knedlíky nechte na válu 15 minut kynout.
✔ Mezitím si připravte omáčku. Žloutky s cukrem a vanilkovým extraktem vyšlehejte do světlé pěny. V rendlíku mírně zahřejte smetanu.
Odeberte asi třetinu a tu promíchejte se žloutkovou pěnou. Zbytek zahřívejte. Jakmile smetana dojde do bodu varu, stáhněte plamen a přimíchejte žloutkovou směs. Zahřívejte do zhoustnutí.
✔ Do kastrolu nalijte trochu vody a vložte do něj napařovací vějíř. Když se voda začne vařit, rozložte na pařák knedlíky, přiklopte poklicí a vařte asi 7 minut.
Hotové knedlíky propíchejte vidličkou. Podávejte s vanilkovou omáčkou a posypané mákem.