Mezi tradiční receptury na řízky patří rozhodně ta na vídeňské. Sotva na ně začnete myslet, okamžitě se vám začnou sbíhat sliny
Ingredience:
750 g telecí kýty, 200 g hladké mouky, 200 g strouhanky, 2 vejce, 150 g másla, citron, sůl
Postup:
Řízky nařežeme z kýty o tloušťce do 2 cm. Plátky nakrojíme alespoň na třech místech, aby se při smažení nezkroutily. Maso nasolíme a obalíme v klasickém trojo balu – v mouce, potom v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance a rovnou smažíme na másle.
Není však nad to, když je osmažíme v přepuštěném másle. Pokud se rozhodneme pro něj, pak ho potřebujeme 200 g v původním stavu. Není to složité, pomalu ho budeme zahřívat v kastrůlku, když syrovátka klesne ke dnu, odebereme jen čistý mléčný tuk.
Řízky smažíme asi tak 3 minuty dozlatova. Hotové klademe na papírové ubrousky, ty odsají přebytečný tuk. Před podáváním je zakapeme citronovou šťávou.