Terina je směs z hrubě mletého masa s vybranými přísadami (zelený pepř, houby, oříšky apod.), která se zapéká ve speciální nádobě – terině.
Potřebujete:
✿ 250 g vepřového masa
✿ 250 g krůtího masa
✿ 400 ml smetany
✿ 50 g másla
✿ sůl, kajenský pepř
✿ 50 ml koňaku
✿ 100 g pistácií
✿ 100 g sušené šunky
1. Obě masa nakrájejte na kousky a pak je rozmixujte nahrubo. Přidejte smetanu, máslo, sůl, pepř a koňak a znovu promixujte. Přisypejte pistácie a promíchejte.
2. Formu si vyložte alobalem tak, aby po stranách přečníval, a dno a stěny poklaďte plátky sušené šunky. Na ni pak navrstvěte masovou směs a uhlaďte ji. Přečnívajícím alobalem terinu zabalte.
3. Formu položte do hlubšího plechu, do kterého nalijte vodu, aby sahala do 1/3 výšky formy. Pečte při 140 °C asi 2,5 hodiny. Upečenou terinu nechte vychladnout, vyklopte ji a servírujte.
Wow, to vypadá jako super výzva! Už dlouho jsem hledala něco nového, co bych vyzkoušela a tohle je to pravé. Jen doufám, že to nebude moc komplkovany na přípravu. Už se těším, až to zkouknem s kamarádkami při filmovém večeru.
Zdravím, musím říct, že ten recept mě fakt zaujal. Vždycky jsem chtěla zkusit něco takového připravit. No uvidíme, jak mi to půjde, přece jen s tím alobalovým trikem nemám zkušenosti. Díky za inspiraci!
Ahoj! Četla jsem článek o terině a musim řict, že to vypadá na super recept! Já fotím hlavně jídla, tak tohle bude super příležitost. Jen si nejsem jistá s těma pistácii, nikdy jsem je do masové směsi nedávala.