Předností receptů našich babiček byla vždy jednoduchost, která dává vyniknout především hlavní surovině. To platí i u vepřové pečeně na víně
Ingredience
1 kg vepřového, 3 dcl červeného vína, 2 mrkve, 1/3 celeru, 1 kořenová petržel, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 5 kuliček jalovce, 6 kuliček nového koření, ½ lžičky tymiánu, 1 bobkový list, 2 vrchovaté lžíce ztuhlého sádla, 2 lžíce hladké mouky, 500 ml vývaru, popřípadě vody, 2 lžičky šípkové zavařeniny, sůl
Postup
Maso nasolíme, vložíme do nádoby. Obložíme nakrájenou zeleninou, kořením a přelijeme červeným vínem. Zakryjeme a necháme do druhého dne v chladu. Druhý den vyjmeme zeleninu a osmažíme ji na sádle.
Zalijeme scezeným vínem, ve kterém bylo naložené maso, necháme probublat, přidáme maso a dusíme až doměkka. Hotové vyjmeme z pekáče, šťávu zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, přidáme šípkovou zavařeninu, provaříme a v závěru můžeme omáčku rozmixovat.