Suroviny:
1 kg vepřových žeber
4 lžíce medu
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
1 lžička mletého chilli
1 limeta
sůl
pepř
Postup:
Med, sójovou i rybí omáčku a mleté chilli promíchejte. Limetu omyjte, kůru nastrouhejte, šťávu vymačkejte a přidejte do směsi. Dobře prošlehejte metličkou, osolte a opepřete.
Omytá a osušená vepřová žebra nechte marinovat přes noc. Druhý den žebra i s marinádou vložte do hlubokého pekáčku, přiklopte víkem nebo zakryjte alobalem a pečte v troubě na 180 °C alespoň dvě hodiny.
Upečená žebra přesuňte na gril a opékejte ještě 10 minut z každé strany, aby chytla tu správnou barvu. Během grilování je potírejte marinádou, která zůstala na dně pekáčku. Podávejte s čerstvým chlebem a zeleninovým salátem.
Tip!
Zkuste také pomerančovou marinádu! Stačí vynechat rybí omáčku a limetu nahradit pomerančem.