O dietku se nejedná, ale jednou za čas si na ní pochutnat můžete.
Ingredience:
1 kg vepřové plece
300 g středně prorostlé slaniny
5 kyselých okurek
3 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce sádla
2 palice česneku
2 lžičky kmínu
1 velká cibule
sůl
pepř
Postup:
Maso rozřízněte na stejně vysoký plát. Pokud se obáváte, že to nezvládnete, požádejte při nákupu řezníka, aby vám maso na roládu upravil. Maso opepřete, pokud máte málo slanou slaninu, tak i osolte.
Nakrájejte ji na tenčí plátky a poklaďte jimi plát masa, které jste předtím potřela hořčicí. Cibuli nakrájejte na plátky, stroužky česneku na čtvrtiny. Nechte na sádle zesklovatět cibuli a pak k ní přidejte česnek. Jakmile se rozvoní, odstavte pánev z plamene.
Přimíchejte kmín a směsí potřete maso se slaninou. Nakonec přidejte na půlku překrojenou okurku. Roládu stočte a svažte kuchyňským provázkem. Krátce ji opečte na pánvi po cibuli s česnekem a poté ji přeložte do pekáče.
Podlijte 150 ml vody a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 min snižte teplotu na 180 °C a nechte péct zakryté asi 60 min. Maso odkryjte a pečte ho ještě tak dlouho, dokud nezíská zlatavou kůrčičku.
Doba přípravy: 120 min
Cena: 230 Kč
Vepřová roláda s česnekem a slaninou je klasika, která se nikdy neomrzí. Přemýšlím, jak by se tento recept dal oživit nějakým neobvyklým kořením.
Vypadá to jako ideální recept pro nedělní oběd s rodinou. Na přípravu to asi je složitější, ale nic přece nepřekoná domácí jídlo.
Já si myslím, že trošku česnek a slanina vepřovou roládu skvěle doladí. Určitě vyzkouším během rodinný oslavy, děkuji za návod!
Hele, mě to přijde jak super recept na víkend. Dost práce, ale výsledek asi bude stát za to. Miluju totiž česnek!
Vepřovou roládu s česnekem a slaninou jsem zkusila minulou sobotu a byla vynikající! Kombinace chutí je naprosto dokonalá a ráda ji zařadím do repertoáru mých slavnostních pokrmů.