Voňavému masu s vařenými brambory a mrkví nikdo neodolá. Jedná se o výživné, přitom dietní jídlo.
Suroviny na 4 porce
– 500 g vepřové kýty nebo pečeně bez kosti – 1 lžíce slunečnicového oleje – 1 cibule – sůl, pepř – 5 kuliček nového koření – 3 bobkové listy – 3 větvičky tymiánu – 50 ml bílého suchého vína – 200 g mrkve – 400 g brambor – 2 lžíce másla
Postup
1. Maso očistěte a nakrájejte na plátky. V pekáčku na rozpáleném oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne růžovět, přidejte maso. Opečte ho rovnoměrně ze všech stran. Přidejte sůl, pepř, nové koření, bobkové listy a větvičky tymiánu.
2. Maso podlijte bílým vínem a troškou vody. Pekáček přiklopte poklicí a dejte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte asi 45 minut.
3. Brambory očistěte a nakrájejte na měsíčky, mrkev oškrábejte a nakrájejte na hranolky. Zapékací mísu vymažte máslem a poskládejte do ní zeleninu. Osolte, opepřete a pečte při 170 ºC do změknutí.
4. Upečené maso naservírujte se zeleninou na talíř, přelijte trochou šťávy a ozdobte tymiánem.