Šťavnatá vepřová panenka s lahodnou omáčkou se švestkami chutná přímo dokonale.
Potřebujete:
✿ 600 g vepřové panenky
✿ olej
✿ sůl, pepř
✿ 2 snítky rozmarýnu
✿ tymián
✿ 20 g másla
✿ 2 lžíce švestkových povidel
✿ 5 sušených švestek
✿ cukr
✿ citron
✿ 2 cl rumu
1. Švestky namočte do vody. Panenku osolte, opepřete a vcelku ji opečte ze všech stran na oleji na pánvi.
Poté ji přendejte do pekáčku, posypejte tymiánem a rozmarýnem, navrch položte pár plátků másla a dejte péct do trouby při 170 °C asi 20 minut.
2. Do pánve, kde se opékalo maso, nalijte 1 dl vody a přiveďte ji k varu. Seškrábněte přípečky a rozmíchejte. Přidejte povidla a pokrájené švestky, nechte projít varem. Podle chuti přidejte cukr a citron, chuť má být sladkokyselá.
3. Vlijte do omáčky rum a nechte provařit. Maso vyndejte z trouby a nechte 2 minuty odpočinout. Šťávu z pekáčku přidejte k omáčce a rozmíchejte. Maso nakrájejte, polijte omáčkou a podávejte.