Kouzlo celého pokrmu tkví nejen v přelivu, ale zejména v tom, abyste panenku nevysušili.
Suroviny:
1 větší panenka
čerstvě mletý pepř
mořská sůl
olivový olej
1 lžíce másla
2 lžíce nakládaných brusinek
2 lžíce nakládané řepy
1 žampion
Postup:
Panenku si ze všech stran osolte, opepřete a potřete ji olivovým olejem. V pánvi si rozpalte olivový olej a ze všech stran nechte panenku zatáhnout. Přendejte ji na alobal a dobře zabalte.
Na plechu ji umístěte do trouby rozpálené na 200 °C a nechte ji 8–10 minut dopékat.
V kastrůlku si rozehřejte trochu másla a přidejte žampion nakrájený na tenké plátky. Až bude krásně zlatavý, vmíchejte k němu brusinky a řepu.
Podle chuti přeliv dochuťte solí a pepřem, případně nařeďte trochou vody, pokud se vám zdá příliš hustý. Na posledních 5 minut panenku vybalte z alobalu a zvyšte výkon trouby na 220 °C. Panenku nakrájejte na silnější špalíčky, přelijte je omáčkou a servírujte s bramborovou přílohou.
Náš tip
Místo panenky lze použít i výbornou hovězí květovou špičku.