Suroviny na 4 porce:
0,5 kg vykostěného vepřového karé
80 g uzené slaniny
¼ kg jablek
20 g zázvoru
80 g másla
1,5 šálku silného espressa
čerstvě mletý pepř
sůl na dochucení
na knedlík:
0,6 kg brambor
100 g kukuřičné mouky
2 celá vejce
80 g uzené slaniny
1 větší cibule
sůl
Postup:
Odblaněné vepřové karé bez kosti vcelku omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Celý kus obalíme plátky slaniny a převážeme kuchyňskou nití. Maso uložíme na pekáč, na který jsme rozvrstvili čtvrtky očištěných jablek smíchaných s nastrouhaným zázvorem.
Vložíme na 15 minut do trouby rozpálené na 180 °C, a pak cca ½ hodiny dopékáme při teplotě 80 °C. Upečené maso vyjmeme a nakrájíme na dvoucentimetrové plátky. Do výpeku přilijeme presso kávu a zahustíme máslem.
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Po vychladnutí je nastrouháme do mísy, postupně přimícháme kukuřičnou mouku a celá vejce. Na pánvi zpěníme na kostičky nakrájenou slaninu s nadrobno nasekanou cibulí a přidáme do bramborové masy.
Dochutíme solí a vytvarujeme asi čtyři knedlíky – koule nebo šišky. Knedlíky spaříme v parní troubě 20 minut. Pokud nemáme parní troubu, knedlík vložíme do olejem vymazaného parního hrnce, zakryjeme a spaříme asi 20 minut na minimálním ohni.
Na talíř naservírujeme maso a plátky knedlíků, obložíme kousky jablek, přelijeme kávovým výpekem a můžeme ozdobit větvičkami čerstvého majoránky.