A jak si líčka připravit doma? Sice to chvilku potrvá, ale výsledek stojí za to.
Suroviny:
1 kg vepřových líček
50 g sádla
70 g hladké mouky
120 g mrkve
70 g celeru bulva
220 g slaniny
90 g cibule
10 g česneku
40 g řapíkatého celeru
20 g rajčatového protlaku
5 kuliček nového koření
8 kuliček celého černého pepře
4 lístky vavřínu
40 g másla
50 g cukru krupice
0,75l kvalitního červeného vína
Postup:
Líčka opepřete čerstvě namletým pepřem, osolte je, pomoučněte a zprudka je na sádle orestujte. Vyjměte je a na výpeku orestujte kostky mrkve a celeru do zlatavé barvy.
Přidejte nové koření, vavřín a celý pepř, slaninu na nudličky, cibuli, česnek, řapíkatý celer, cukr a orestujte do tmavého základu.
Vmíchejte protlak, podlijte vínem, které nechte odpařit a vložte zpět líčka. Vše přendejte do pekáčku, podlijte vývarem tak, aby líčka byla ze ¾ ponořena, vložte do trouby a zakrytá je duste při 135 °C 3,5 hodiny.
Líčka vyjměte, omáčku přeceďte a část zeleniny do ní propasírujte. Omáčku svařte do požadované konzistence, dochuťte a na závěr varu do ní vmíchejte máslo na zjemnění.