Suroviny:
1,5 kg libovějšího masa z vepřové hlavy (i s kůží)
250 g vepřové kůže z bůčku nebo jiné části
1 kg vepřových nožiček
1 kg mrkve
1 celer
2 petržele
2 cibule
1 lžíce soli
10 kuliček pepře
1 lžička mletého pepře
1 bobkový list
5 stroužků česneku
4 lžíce sterilizovaného hrášku
ocet
špetka cukru
Postup:
Maso z hlavy, nožičky i s kůží omyjeme v teplé vodě, očistíme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Přidáme jednu cibuli, sůl, kuličky pepře a bobkový list. Na počátku varu sebereme vzniklou pěnu, hrnec uzavřeme a hodinu vaříme velmi mírným varem.
Ke konci varu přidáme mrkev, celer, petržel a další cibuli. Maso i nožičky vyjmeme, vykostíme, kůží dáme stranou a maso nakrájíme na kostičky.
Kůže, kořenovou zeleninu a hrášek umeleme na masovém strojku, cibuli nasekáme nadrobno a smícháme s masem a umletou kůží, ochutíme třeným česnekem, pepřem, octem a podle chuti i špetkou cukru.
Opět dobře promícháme, případně ještě dochutíme, dáme do pekáčku (nebo do jiné formy) a zalijeme vývarem z masa, asi 2 minuty povaříme a necháme vychladnout. Extra tip: Lze použít vepřová kolena s kůží, zeleninu zas podle toho, jakou máme po ruce.
Dno mísy či pekáčku můžeme poklást půlkami vařených vajec. Huspenina není jen chutným, levným jídlem. Obsahuje spoustu kolagenu, který pomáhá k lepší kondici kloubů.