Suroviny:
1 sáček instantního droždí
špetka soli
½ hrnku změklého másla
2 rozšlehaná vejce
½ hrnku cukru
3 ½ hrnku hladké mouky
Na dokončení:
1 rozšlehané vejce
Postup:
Ručně nebo v robotu promíchejte droždí s teplým mlékem, solí, máslem, vejci a cukrem. Přidejte asi polovinu mouky a promíchejte dohladka.

Postupně zapracovávejte zbylou mouku, až vznikne pevné těsto, které se už nelepí. Prohněťte je dohladka, vložte do olejem vymazané mísy a přikryté nechte kynout na teplém místě, až zdvojnásobí objem – trvá to asi hodinu.
Těsto propracujte a rozdělte je na 12 kousků. Každý rozválejte na asi 30 cm dlouhý provázek a vždy po dvou je stočte do věnečku. Klaďte je na papírem vyložený plech, volně přikryjte a nechte znovu asi 1 hodinu kynout.
Troubu předehřejte na 180 °C. Věnečky pak potřete rozšlehaným vejcem, posypte je zvoleným zdobením, vložte do trouby a pečte asi 20 až 25 minut. Nechte je pak vychladnout na mřížce.
Nakonec do jejich středu vložte obarvená vajíčka. Věnečky můžete použít i jako dárek pro hosty nebo koledníky.
Tyhle věnečky vypadají nadherně! Musím si všecko poznamenat, abych to zkusila na příští víkend.
Díky za podrobný postup na přípravu těsta. Přemýšlím, jaké zdobení by bylo nejlepší, abych ohromila hosty.
Teda, takove věnečky sem ještě nikdy nezkoušela, ale možna je vyzkoušim na oslavu narozenin. Doufám, že dětem budou chutnat.
Musím říct, že tento recept na věnečky je skvělá kombinace tradice a kreativity! Už se těším, až překvapím rodinu na Velikonoce.