Velice dobrá kyselá polská polévka s bůčkem, vajíčky a bramborami.
Příprava: 60 minut
Náročnost: ***
Cena za porci: 30 Kč
Suroviny na 4 porce
– 200 g šunkové klobásy
– 100 g uzeného bůčku
– 60 g zakysané smetany
– 1 cibule
– 1 stroužek česneku
– 100 g sušených hub
– 1 bobkový list
– 2 kuličky nového koření
– 2 vařené brambory
– 1 lžička majoránky
– 2 vejce natvrdo
– sůl, pepř
Na zákvas
– 100 g žitné mouky
– 300 ml teplé vody
– 2 stroužky česneku
– kousek kůrky ze starého chleba
Postup
1. Mouku nasypte do zavařovací sklenice. Přidejte vodu, kůrku a nakrájený česnek. Přikryjte a nechte 4 dny v teple.
2. V hrnci přiveďte k varu vodu. Přidejte namočené a scezené houby, nakrájenou klobásu a bůček, cibuli a česnek, sůl a pepř, bobkový list a nové koření a vařte 45 minut. Přidejte zákys, majoránku a povařte. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu.
3. Žurek servírujte s vařenými vejci a bramborami.