Vynikající kynutý věnec zdobený velikonočními vejci rozzáří každý sváteční stůl.
Potřebujete:
✿ 500 g hladké mouky
✿ 42 g droždí
✿ 1 žloutek
✿ 1 bílek
✿ 100 g másla
✿ 100 g cukru
✿ 125 ml mléka
✿ špetku soli
✿ 7 vajec
1. Do trošky teplého mléka s 1 lžičkou cukru a 1 lžičkou mouky rozdrobte droždí a na teplém místě nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Prosátou mouku se solí smíchejte se zbylým cukrem a máslem. Těsto zpracovávejte s kváskem a 1 žloutkem a 1 hod kynout.
2. Vejce dejte vařit do vody asi 1 minutu a zchlaďte je. Vykynuté těsto rozdělte na tři stejné části a každou vyválejte do dlouhého válečku. Ty pak spleťte jako cop, přemístěte na plech vyložený pečicím papírem, stočte do kruhu a pevně spojte.
3. Do těsta vsaďte připravená vejce a nechte ještě cca 20 minut kynout. Pak povrch potřete rozšlehaným bílkem a pečte při 170 °C dozlatova.
Hmm, to zní zajímavě, ale asi bych měla dát přednost nějakému receptu bez kynutí. Tahle kynutá těsta mě vždycky děsila.
Ten věnec je úžasný nápad na sváteční stůl! Už se těším, jak to s dětmi zkusíme upéct.
Ty jo, ten velikonoční věnec zní fakt skvěle! Zajímá mě, jestli by šlo použít nějakej zdravější recept pro sportovce.