Suroviny:
500 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
300 ml smetany na vaření (použít lze i mléko)
droždí
3 žloutky
150 g másla
nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
asi 2 lžičky citronové šťávy
vanilkový cukr
špetka soli
podle chuti můžete použít rozinky, med, nasekané mandle
Postup:
Nejprve si připravte kvásek. Poté smíchejte cukr, mouku, 2 žloutky, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, šťávu a změklé máslo. Na závěr přidejte smetanu. Vypracujte těsto a nechte ho zhruba hodinu kynout.
Z vykynutého těsta je třeba vyválet válečky a zaplést je do požadovaných tvarů – představivosti se meze nekladou. Při pečení použijte pečicí papír nebo plech, ten ovšem vymažte máslem.
Máte-li vytvořené jidáše, nechte je na plechu ještě čtvrt hodiny kynout a nakonec je potřete žloutkem; jidáše budou díky tomu po upečení krásně lesklé. Pečte při teplotě 160–180 °C zhruba 25 minut. Podávat můžete pokapané medem a posypané mandlemi.
Tip!
Chcete opravdu aromatické jidáše výrazné chuti? Pak je posypte skořicí. Chutnají fantasticky.