Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá.
Velikonoční mazanec
Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody (nebo prášku do pečiva), kůra z jednoho citronu a z jednoho pomeranče, šťáva z 1 citronu, šťáva z 1 pomeranče, 2 polévkové lžíce rumu,1 polévková lžíce rumové tresti, 80 g moučkového cukru,1 vanilkový cukr, 70 g másla, 2 vejce, 2 ks bílého jogurtu z Valašska (každý o množství 150 g), 1 vejce na potření
Postup: Nejprve si smícháme hladkou mouku se sodou a nastrouhanou kůrou z omytého ovoce.
Poté si ušleháme máslo s vanilkovým a moučkovým cukrem, vejci, šťávou z ovoce a rumem. Přidáme Bílý jogurt z Valašska. Tuto směs smícháme s moukou a vypracujeme těsto. Pokud se nám těsto zdá řídké, přidáme mouku.
Vytvarujeme bochánek, který přikryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut odpočinout. Bochánek nařízneme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
Vložíme ho do remoskové nádoby a pečeme cca 40 minut v předehřáté troubě dozlatova. Po dopečení necháme bochánek chladnout na mřížce. Podáváme ho posypaný moučkovým cukrem.
Jehněčí s rajčaty, koriandrem a pohankovým rizotem
Suroviny: 600 g jehněčího masa, 2 lžíce oleje, 3 cibule, 1 plechovka sekaných rajčat Biolinie, česnek, koriandr, lžíce medu, citronová kůra, lžíce citronové šťávy, mořská sůl, cca 300 ml vody Pohankové rizoto:
200 g pohankových krup Bioharmonie, 100 červené rýže Bioharmonie, 2 lžíce oleje, 200 g pórku, 40 g másla, 2 kostky zeleninového bujonu Biolinie, 2 lžíce sójové omáčky Tamari, 50 ml smetany, sůl
Postup: Jehněčí: Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme med, necháme ho zkaramelizovat, vložíme maso a za stálého míchání jej opečeme. Přidáme sekaná rajčata, mořskou sůl, citronovou kůru a šťávu.
Dusíme pod poklicí za občasného míchání. Když je maso částečně měkké, přidáme utřený česnek a koriandr. Zvolna dusíme doměkka. Dle potřeby podléváme vodou, avšak ne příliš, jelikož omáčka nebude zahuštěná.
Pohankové rizoto: Pohanku propláchneme vodou a vaříme 2 až 3 minuty v mírně osolené vodě s přidáním oleje a zeleninového bujonu. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Vodu nesléváme a necháme cca 30 minut dojít.
Uvařenou pohanku propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Červenou rýži vaříme pod pokličkou v mírně osolené vodě s přidáním oleje a zeleninového bujonu doměkka. Poté vodu slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Na másle zpěníme na kolečka nakrájený pórek, přidáme pohanku a červenou rýži, promícháme, prohřejeme, dochutíme Tamari sójovou omáčkou, mořskou solí, zalijeme smetanou, prohřejeme a podáváme.
Tyčinky se sýrem a bylinkami
Suroviny na 24 ks: 200 g listového těsta, 2 vejce, 200 g nastrouhaného ementálu, 1 svazek bazalky, špetka soli, čerstvě mletý černý pepř, mletá sladká a pálivá paprika, sezam a hrubozrnná sůl, hladká mouka ke zpracování těsta.
Postup: Listové těsto vyválíme na pomoučněném válu a potřeme rozšlehaným vejcem. Sýr promícháme se zbylým vejcem. Bazalku nakrájíme. Přidáme ji do sýrové hmoty, kterou okořeníme. Listové těsto nakrájíme na proužky.
Polovinu z nich potřeme směsí, zakryjeme zbylými proužky a lehce přitlačíme. Každý naplněný útvar podélně zkroutíme a uložíme na plech s pečícím papírem. Posypeme hrubozrnnou solí a sezamem. Pečeme asi 10 minut při 180°C.