Toto vláčné sladké pečivo s bílkovou polevou pochází z východní Evropy, kde se každoročně připravuje v období Velikonoc. Pro jeho pečení se používají úzké vysoké formy, díky kterým mají bochánky netradiční tvar.
Zvláštní je také způsob, jak se toto pečivo konzumuje: nejprve se odkrojí vrchní čepec a ze zbytku se odřezávají plátky. Aby pečivo neosychalo, vždy se přiklápí odkrojeným čepcem.
Suroviny:
Na těsto:
½ kg hladké mouky
180 ml mléka
½ kostky čerstvého droždí
130 g cukru krupice
3 vejce
100 g másla
50 g rozinek
50 g kandovaného ovoce
kůra z ½ citronu
špetka muškátového oříšku
Na polevu:
1 bílek
100 g moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy
barevné posypky na ozdobu
Krok za krokem:
1. Nejprve si připravte kvásek. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné, a nalijte ho do velké mísy. Rozdrobte do něho čerstvé droždí, přisypte 2 lžíce cukru a promíchejte.
Následně přidejte asi 300 g mouky, metličkou vše rozmíchejte do hladké směsi a tu zakryjte pokličkou. Dejte ji na teplé místo asi na 30 minut vykynout. Máslo rozpusťte a nechte ho vychladnout.
2. V další míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny, přidejte citronovou kůru, muškátový oříšek a zchladlé máslo.
Vše krátce prošlehejte a přidejte sníh z vaječných bílků. Na závěr do těsta přisypte prosátou mouku, přidejte vykynutý kvásek a hnětačem vytvořte pružné a nelepivé těsto.
3. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté ho přendejte na pracovní plochu, zapracujte do něho kandované ovoce a rozinky a nechte ho ještě dalších 30 minut kynout.
4. Velkou dortovou formu vyložte ze všech stran pečicím papírem tak, aby papír přesahoval okraje formy, a naplňte ji těstem asi do poloviny. Zakryjte utěrkou a nechte vykynout. Těsto by mělo končit těsně pod okrajem formy.
5. Povrch potřete vajíčkem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Po 10 minutách teplotu stáhněte o 20 °C a bochánek pečte ještě dalších 25 minut.
6. Teď si připravte polevu. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, poté do něho zašlehávejte cukr a na závěr přidejte citronovou šťávu. Bochánek potřete polevou a ozdobte.
Sváteční pascha
I tento recept má původ ve východní Evropě. Jedná se o nepečený tvarohový dort bez mouky, který se připravuje ve formě pyramidového tvaru.
Pokud preferujete svěží a lehké moučníky, velikonoční pascha je pro vás tou správnou volbou! A že nemáte správnou formu? Nevadí! V našich končinách se často připravuje v kulatém cedníku.
Suroviny:
1 kg tučného tvarohu
100 g rozinek
100 g oříšků
100 g kandovaného ovoce
100 g másla
30 ml rumu
100 g moučkového cukru
200 ml smetany
½ lžičky vanilkového extraktu
Jak na to?
S přípravou začněte dva dny předem. Tvaroh smíchejte s tučnou smetanou, rumem a vanilkovým extraktem. Velký cedník vyložte utěrkou nebo plátýnkem, vložte do něho tvarohovou směs a okraje látky přehněte tak, aby byl tvaroh celý zakrytý.
Na jeho povrch položte něco těžkého. Díky zatížení se zbavíte přebytečné tekutiny a dort bude mít tu správnou konzistenci.
Pod cedník vložte hrnec nebo talíř, aby měla tekutina kam odkapávat. Druhý den vyšlehejte změklé máslo s cukrem do nadýchané světlé pěny a tu postupně zašlehávejte do tvarohové směsi. Výsledkem by měl být hladký krém bez hrudek.
Na závěr do něho přimíchejte kandované ovoce, rozinky a nahrubo nasekané ořechy a dobře promíchejte. Vložte znovu do cedníku s utěrkou a nechte přes noc okapat. Před podáváním paschu vyklopte a ozdobte kandovaným ovocem nebo ořechy.
Tip:
Pokud chcete vytvořit kakaovou verzi, tvaroh na začátku prošlehejte s kakaem.
Velmi zajímavý článek! Vždycky mě bavilo experimentovat v kuchyni s novými recepty a tento rozhodně vyzkouším. Obzvláštní technika s čepcem zní jako skvělý nápad na udržení bochánku vláčného.
To vypadá úžasně! Určitě zkusím. Mám ráda, když moučníky nejsou příliš složité na přípravu, a tahle pascha vyzerá přímo ideálně. Díky za inspiraci a jasné pokyny.
Ou jo, tohle vypadá jako super výzva na pečení. Jsem zvědavá, jestli mi to taky tak pěkně vyroste. A to odkrojení a zakrytí čepcem je fakt dobrý nápad, aby to neosychalo.
Tak tohle musím určitě zkusit. Kdysi mi babička něco podobnýho pekla. A teď mám konečně recept. Ale já už jsem pekla bochánek, ale vždycky ten klasický. Nechám se překvapit, jak mi tohle povede.
Moc pěkně napsaný, a recept vypadá lákavě. Už dlouho jsem chtěla zkusit něco novýho na Velikonoce a tohle bude přesně ono. Jen doufám, že mi ten kvásek pořádně vyklesne.
Super článek! Hned bych si dala kousek toho bochánku. Teda jestli se mi to podaří upéct. Nejsem žádná kuchařka, ale recept zní dobře a dost jednoduše. A ty fotky jsou nádherný!