Pro nás trochu nezvyklé, ale velikonoční oběd ve Švédsku zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu.
Potřebujete:
✿ 4 filety naloženého sledě
✿ 4 vejce
✿ 2–4 kyselé okurky
✿ 1 jablko
✿ 2 cibule
✿ 1 lžíci oleje
✿ sůl, pepř
✿ čerstvý kopr nebo jiné bylinky
1. Vejce uvařte natvrdo, nechte je zchladit a oloupejte. Kopr nebo bylinky omyjte a nechte okapat. Jablko dobře omyjte, rozkrojte napůl, odstraňte jádřinec a nakrájejte ho na tenoučké plátky.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka, kopr či bylinky nadrobno. Okurky nakrájejte na kostičky.
2. Rybí filety vyndejte z láku a nakrájejte je na silnější proužky. Trochu oleje smíchejte s trochou láku ze sleďů, osolte, opepřete a prošlehejte.
3. Všechny suroviny smíchejte dohromady nebo je naaranžujte na talíře a přelijte olejem s lákem,. Ozdobte rozkrojenými vařenými vejci a posypejte koprem či bylinkami. Podávejte s pečivem, nejlépe s plátky knäckebrotu.