V Polsku se podává velikonoční bílý boršč s klobásou.
Potřebujete:
✿ 2 klobásy
✿ 5 brambor
✿ 2 lžíce másla
✿ 4 stroužky česneku
✿ 1 cibuli
✿ 1 bobkový list
✿ sůl, pepř
✿ 4 kuličky nového koření
✿ ½ lžíce mletého kmínu
✿ 200 g zakysané smetany
✿ 120 g hladké mouky
✿ 4 vejce
✿ 1 lžíci ovesných vloček
✿ 1 plátek chleba
1. K vločkám a 1 mouce rozdrobte chleba, zalijte 300 ml vlažné vody a promíchejte. Nechte 3–5 dnů stát při pokojové teplotě. Pak kvas sceďte a uložte v lednici.
2. Vejce uvařte natvrdo. Brambory oloupejte a nakrájejte. Klobásy zalijte 1 l vývaru, vařte 25 minut, vyjměte je a nakrájejte. V hrnci zahřejte máslo, orestujte cibuli a česnek. Přidejte vývar, brambory, sůl a koření. Vařte 20 minut, vyjměte koření a odeberte 2 naběračky.
3. V misce rozmíchejte kvas s odebranou polévkou, vlijte do vývaru a povařte do zhoustnutí. Přidejte smetanu, klobásy, nakrájená vejce a majoránku.