Vavřín ozdobí každý parapet nebo balkon a ještě vám přinese mnoho prospěchu. Bobkový list využijete na revma, artritidu, ale i na zažívací obtíže.
Na pěstování je nenáročný, ale umí divy. Podporuje trávení, zrychluje metabolismus a tak napomáhá hubnutí. Také je skvělým prostředkem na utlumení projevů revmatismu. Jak ho pěstovat tak, aby se mu u vás doma dařilo?
Doma i venku
Vavřín vznešený neboli bobkový list patří mezi okrasné rostliny. Jeho listy se však suší a slouží jako koření k dochucování omáček nebo masa. Sklízí se dvouleté listy, které se následně suší ve stínu, aby si zachovaly světlezelenou barvu.
Můžete ho pěstovat v truhlíku doma na parapetu, ale klidně i na balkoně nebo terase, pokud teploty neklesají pod minus dva stupně. V létě bobkový list zalévejte denně, v zimě stačí substrát zalévat tak, aby nikdy zcela nevyschl.
Účinky na zdraví
Pomáhá ulevovat od bolesti kostí a svalů a při revmatismu, zmírňuje nachlazení a kašel, tlumí bolest hlavy. Užívat by ho měli i ti, kteří trpí cukrovkou. Bobkový list totiž účinně snižuje hladinu cukru v krvi. Často se používá i při ušních zánětech. Podporuje lepší sluch, snižuje horečku a využijete ho také při nechutenství.
Sirup z bobkového listu
Sirup užívejte na kašel třikrát denně po jedné čajové lžičce. Na připravu potřebujete: 2,5 dcl vody, 10 bobkových listů, 7 lžic cukru nebo 3 lžíce medu a 1 citron. Bobkový list zalijte vodou a vařte 15 minut.
Koření vyndejte a tekutinu přiveďte k varu. Jakmile začne bublat, přidejte do ní cukr nebo med a šťávu z jednoho celého citronu. Nechte sirup dál vařit a pak ho přelijte do vyvařené sklenice a uzavřete.
Olej na revma
Jako první pomoc na bolest nohou a ztuhlost svalů použijte vavřínový olej, kterým si končetiny a svaly lehce promasírujete. Připravte si: 50 g bobkového listu, 200 ml 70% lihu, 400 ml rostlinného oleje Bobkový list nasypte do zavařovací sklenice, zalijte ji alkoholem a nechte 24 hodin louhovat.
Pak k němu přidejte olej a vložte nádobu do trouby. Takto sklenici zahřívejte po dobu čtyř hodin a to při teplotě 60 až 70 °C. Hotový olej sceďte, přelijte ho do tmavé sklenice a uzavřete ji. Olej skladujte na stinném a chladném místě.