Těsto je univerzální a můžete ho použít na sladkou i slanou náplň. Varenyky můžete připravit s ovocem i masovou směsí.
Ingredience: 4 porce
2 hrnky hladké mouky
1 vejce
sůl
½ hrnku vody
Na náplň:
150 g balkánského sýra
100 g uzeného masa
400 g brambor
olej
Postup:
Brambory na náplň uvařte ve slupce doměkka. Pak je nechte vychladnout. Do mísy prosejte mouku. Přidejte lžičku soli, vodu, prošlehané vejce a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte chvilku odpočinout. Uvařené brambory propasírujte.
Pak je smíchejte s rozdrobeným sýrem. Můžete podle chuti osolit, ale sýr je dostatečně slaný, tak solte opatrně. Odpočinuté těsto vyválejte. Pomocí skleničky nebo kulatého vykrajovátka vykrojte kolečka.
Na každé dejte hromádku směsi, přehněte a okraje pevně přimáčkněte, aby se náplň při vaření neuvolnila.
Do hrnce dejte vodu a osolte ji. Přiveďte ji k varu a varenyky v ní vařte do chvíle, dokud nevyplavou na povrch. Trvá to asi minutu. Pak je pomocí děrovačky vyjměte. Na oleji opečte nakrájené uzené maso a varenyky podávejte dozdobené právě tímto masem.
Doba přípravy: 60 min
Cena za porci: 28 Kč