Není pudink jako pudink – tenhle vánoční pokrm pocházející z Anglie, je plný sušeného ovoce, koření, ale i loje a také alkoholu, který ho konzervuje, takže vydrží dlouho.
Potřebujete:
✿ 300 g směsi sušeného ovoce
✿ 1 jablko
✿ 1,5 pomeranče
✿ 50 g hladké mouky
✿ 25 g kandované citronové kůry
✿ 1/2 citronu
✿ 4 lžíce brandy
✿ 1 prášek do pečiva
✿ 1 lžičku skořice
✿ po špetce mletého hřebíčku, koriandru, zázvoru, muškátového ořechu a nového koření
✿ 100 g strouhanky
✿ 25 g sekaných mandlí
✿ 2 vejce
✿ 110 g hnědého cukru
✿ 100 g hovězího loje či másla
1. Ve větší míse smíchejte sušené ovoce, kandovanou citronovou kůru a kůru z 1 pomeranče a nahrubo nastrouhané a povařené jablko. Půlku citronu a pomeranče nakrájejte na malé kostičky a přidejte ke směsi. Vše zalijte brandy a nechte přes noc marinovat.
2. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a kořením, přidejte tuk, hnědý cukr, nasekané mandle, strouhanku a nakonec vmíchejte marinované ovoce. Přidejte dvě vejce a vše promíchejte. Formu vymažte máslem, dejte do ní směs a překryjte pečicím papírem.
3. Formu s pudinkem vložte do tlakového hrnce s vodou a vařte na vodní lázni 2,5 hodiny (lze také vařit v páře 7–8 hodin). Vychladlý pudink můžete ozdobit polevou, brusinkami, listy cesmíny (ne plody, ty jsou jedovaté!) apod.