Podle starých zvyků se nemá na Štědrý den až do večeře jíst žádné maso. I proto se v mnoha rodinách podává na oběd staročeský kuba.
Tuto skvělou houbovou pochoutku vytvoříte snadno s pár základními ingrediencemi i v odlehčené verzi. Vyzkoušejte náš recept a užijte si tradiční Vánoce bez výčitek a obav o svou postavu.
Ingredience:
sušené houby
cibule nakrájená nadrobno
několik stroužků česneku nasekaných nahrubo
řepkový olej
majoránka
mletý pepř
sůl
drcený kmín
Postup:
Sušené houby namočte na alespoň 15 minut do horké vody. Vodu slijte do misky (nechte stranou, budete ji ještě potřebovat), houby osušte a nakrájejte nadrobno. Konjakovou rýži připravte podle návodu na obalu.
Cibuli osmažte na řepkovém oleji dozlatova, přidejte česnek, houby, osolte, vmíchejte koření a krátkou chvíli poduste. Podlévejte vodou z hub. Vzniklou směs smíchejte s konjakovou rýží a dejte zapéct asi na 25 minut na 200 stupňů do trouby.