Suroviny:
500 g trhaných krupek
300 g sádla
1 cibule
50 g sušených hub (směs)
sůl a pepř
4-5 stroužků česneku
1-2 lžičky sušené majoránky
máslo
Postup:
Krupky nejprve spaříme, potom je propláchneme v tekoucí vodě a nakonec s kouskem sádla uvaříme doměkka. Poté je scedíme v cedníku, propláchneme studenou vodou a dáme do mísy.
Mezitím, co se nám v hrnci vaří krupky, opečeme na sádle najemno nasekanou cibuli a houby spaříme horkou vodou, scedíme je a pokrájíme.
Cibulku i houby přimícháme ke krupkám, směs osolíme, opepříme, přidáme rozmělněný česnek a majoránku. Všechno přendáme do sádlem vymazaného zapékacího pekáčku a při 180 °C pečeme asi půl hodiny.
Těsně před koncem pečení, když začíná být kuba narůžovělý, jej poklademe plátky másla, zůstane tak krásně vláčný a chutný.
.