Na Boží hod k snídani přijde vhod.
Suroviny:
● 200 g másla
● 2 dcl mléka
● 1 vejce
● 5 žloutků
● 140 g rozinek
● 1 kg polohrubé mouky
● 90 g droždí
● 140 g mandlí
● kůra z 1 ks citronu
● 250 g cukru krupice
● špetka soli
Postup:
Do hrnečku s trochou vlažného mléka, trochou mouky, špetkou soli a cukru přidejte kvasnice a nechte vzejít kvásek. V mouce na válu udělejte důlek, dejte do něj rozehřáté máslo, kvásek, cukr, žloutky, kůru a mléko. Vypracujte tuhé těsto.
Přidejte rozinky, mandle a zapracujte je do těsta. Poté ho nechte vykynout – trvá to déle.
Rozdělte těsto na 9 stejných dílů a z každého vyválejte dlouhý váleček. První patro upleťte ze čtyř válečků. Konce přimáčkněte k sobě a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
Pak upleťte druhé patro ze tří pramenů, položte je na první a poslední dva válečky omotejte jen kolem sebe a položte nahoru. Nechte ještě chvíli kynout.
Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi. Pečte asi hodinu.
Příprava: 90 min
Cena: 120 Kč