Na zdravější variantu zvolte špaldovou mouku – obsahuje méně lepku.
Ingredience: na 1 vánočku
● 350 g hladké mouky
● 150 ml mléka
● ½ kostky droždí
● 80 g rozpuštěného vlažného másla
● 70 g cukru krupice
● 2 lžíce rozinek
● 2 lžíce brusinek
● plátky mandlí na zdobení
● 1 vejce
● semínka z ½ vanilkového lusku
● 1 lžička citronové kůry
● vejce na potření
Postup:
Do vlažného mléka přidejte trošku mouky, cukru a droždí. Mezitím prosejte do mísy mouku, přidejte vejce, máslo, cukr, kůru, semínka z lusku a přidejte kvásek. Vše propracujte, aby vzniklo hladké těsto.
Vmíchejte do něho rozinky, brusinky a propracujte. Nechte je kynout hodinu v teple. Pak z něho upleťte vánočku, potřete ji vejcem a posypte mandlemi či ořechy. Vánočku pečte 40 min v troubě na 180 °C.
Příprava: 180 min
Cena za 1 vánočku: 130 Kč