Francouzský dezert crème brûlée (čti: krém brylé) s jemnou krustou vypadá i chutná báječně, podle našeho receptu ho zvládnete raz dva.
Potřebujete:
✿ 250 ml smetany ke šlehání
✿ 250 ml 12% smetany na vaření
✿ 1 vanilkový lusk
✿ 4 žloutky
✿ 70 g cukru krupice + na posypání
1. Vanilkový lusk rozkrojte a vyškrábněte semínka. Obě smetany, semínka i lusk dejte do rendlíku a na mírném ohni zahřejte těsně pod bod varu. Odstavte, lusk vyjměte a vyhoďte. Žloutky s cukrem utřete do světlé pěny.
Pak k nim za stálého šlehání pomalu vlijte ohřátou vanilkovou smetanu, až se vše spojí.
2. Směs nalijte zpět do rendlíku a na velmi mírném ohni míchejte 6–8 minut do zhoustnutí. Rozdělte do ohnivzdorných misek, ty dejte do pekáče a nalijte do něj horkou vody, aby sahala do poloviny výšky misek.
3. Pečte v troubě při 160 °C asi 5 minut, misky vyndejte, nechte je vychladnout a dejte asi na 3 hodiny chladit do lednice. Pak povrch posypejte 2 lžičkami cukru, zkaramelizujte flambovací pistolí nebo pod grilem a podávejte.
Crème brûlée je opravdová lahůdka! Je nádherně elegantní a zároveň skvělá příležitost se naučit francouzskou kuchyni. Doufám, že se mi podaří získat tu perfektní krustu!
Výborný recept! Vanilkový crème brûlée je jeden z mých oblíbených dezertů. Mám pocit, že francouzská kuchyně je prostě umění samo o sobě.
Tak tohle musím zkusit! Už jsem si dlouho chtěla udělat něco spešl na dezert. Slibuju, že pokud se mi podaří, bude to hit na naší příští rodinný večeři.