Naprostá klasika mezi zmrzlinami. Připravte si i oblíbenou dospěláckou verzi. Ta dostane nenadálý náboj tím, že do ní přidáte trochu rozinek naložených v rumu.
Ingredience: 6 porcí
● 300 ml plnotučného mléka
● 300 ml smetany na šlehání
● 1 vanilkový lusk
● 3 žloutky
● 120 g moučkového cukru
● 80 g skořice
Postup:
Smetanu a mléko zahřejte. Přidejte semínka z vanilkového lusku, vypněte plamen a nechte odstát asi 3 hodiny. Žloutky vyšlehejte s cukrem do husté pěny.
Vanilkovou mléčnou směs ohřejte, menší část přilejte ke žloutkům, metličkou důkladně promíchejte a žloutky vlijte do zbylého mléka.
Za stálého míchání zahřejte pod bod varu, přeceďte a nechte vychladnout. Vychladlou směs naplňte do namraženého zmrzlinovače a nechte zpracovávat asi 40 minut do požadované konzistence.
Hotovou zmrzlinu přendejte do krabičky a nechte ještě aspoň 20 minut zatuhnout v mrazáku. Před podáváním dochuťte cukrem a skořicí.
Příprava: 30 min
Cena za 1 porci: 20 Kč