Suroviny:
2 šalotky
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
4 zralá masitá rajčata
4 vejce
2 lžíce nasekané peržele
¼ šálku sýru feta
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
V hluboké pánvi na mírném ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte najemno nakrájenou šalotku a najemno nasekaný česnek a 3–4 minuty je pomalu restujte, dokud lehce nezezlátnou a nezměknou.
Přidejte nadrobno nakrájená rajčata a promíchejte. Nechte je 4–5 minut dusit, aby se tekutina zredukovala. Poté vlijte lehce prošlehaná vejce, přidejte nasekanou petržel nebo oregano a osolte a opepřete.
Dobře promíchejte, pak nechte vejce 20–30 sekund odstát a znovu promíchejte. Míchejte ještě 2–3 minuty a poté odstavte.
Můžete vejce přendat na talíř, nebo je, jako Řekové, podávejte přímo z pánve s nadrobeným sýrem feta a topinkami nebo pita chlebem. Navrch můžete ještě ozdobit lístky petrželky.
Strapatsada je oblíbená v mnoha řeckých regionech, i kvůli levným a dostupným surovinám. Často se podává k obědu nebo lehké svačině, v horkých letních dnech ji pak můžete jíst i studenou.
Vypadá to skvěle, mám ráda takové jednoduché recepty! Jsem si jistá, že to bude chutnat i mé rodině. Feta dodá jídlu krásnou výraznost.
Naprosto miluji jednoduché, ale přitom výborné recepty, a tohle vypadá jako přesně ten pravý! Děkuji za tip, chystám se ho vyzkoušet.
Já mám moc ráda řeckou kuchině, takže Strapatsada urcitě zkusím doma. Perfektní kombinace chutí a jednoducha priprava.
Hele, to vypadá jako dobrej tip na obědík, hlavně když je to celkem levný a zdravý. Konečně něco novýho s vejci!
Vypadá to jako super lehká a chutná varianta snídaně anebo lehký oběd, určitě to vyzkouším, rajčata a feta jsou moje oblíbené ingredience!