Potká-li se směs rozemletých semen s vodou, octem, solí a cukrem, vzniká pochutina, která lidem už mnohokrát během posledních tisíciletí zpestřila jídelníček.
K tomuto základu se přimíchávají různá koření a další ingredience, díky nimž vzniká široká škála hořčic. Už Hippocratos se o hořčici zmiňuje při léčení nejrůznějších neduhů.
Ve střední Evropě se hořčice dostala na stůl šlechticů až okolo roku 800 zásluhou Karla Velikého. Mezi nejznámější druhy patří hořčice kremžská a plnotučná.
Skvělá na opary
Je dobrá na opary, bolesti zubů, neurologické problémy, myomy, problémy s klouby a pomáhá i při popáleninách. Je výborným vypuzovačem parazitů a skvělou prevencí proti nim.
Hořčice je prostě jedním z nenápadných všeléků v naší kuchyni.Snižuje nebezpečí vzniku rakoviny a dokonce „ozdravuje“. Kromě toho je v hořčici často kmín, kurkuma a ocet, které jsou označovány za zázraky proti rakovině. Posiluje práci střev a žlučníku.
Je bohatá na vitamín C, hořčík, vápník i flavonoidy, proto zlepšuje zažívání po požití těžkých jídel a lahodně odmazává hříchy napáchané při grilování a smažení. A mimo jiné – patří mezi afrodiziaka. Čím více hořčice, tím úžasnější milování!
Dejte si na zdraví
Jak si vyráběly hořčici naše babičky? Budete potřebovat 100 g hořčičných semínek, 40 g moučkového cukru nebo medu, ¼ – ½ l svařeného vinného octa.Semínka umelete na makovém mlýnku, pak přidáte cukr a stále mícháte. Přidáte studený ocet.
Připravíte hustou kaši, kterou dáte na dvě hodiny uležet. Podle potřeby přidáte tolik octa, aby byla hořčice přiměřeně hustá. Dáte ji do sklenice, vzduchotěsně uzavřete a necháte odležet. Po 14 dnech ji můžete použít.
Vyrobit si můžete také pikantní hořčici z cukety. K výrobě budete potřebovat 800 g cukety, 1 stroužek česneku, 1 lžíce octa, 300 ml rostlinného oleje, cukr, sůl, mletý pepř, 200 g plnotučné hořčice a chilli.
.