Suroviny na 4 porce:
1 velká cibule
600 g uzeného hovězího jazyka
1 stroužek česneku
4 kuličky nového koření
8 kuliček černého pepře
1 bobkový list
mletý černý pepř
sůl
na ozdobu:
hlávkový salát
cherry rajčata
lístky bazalky nebo snítka kopru
na omáčku:
4 lžíce majonézy
2 lžíce zakysané smetany
80 g strouhaného křenu (nebo kapary)
citrónová šťáva
Postup:
Uzený hovězí jazyk očistíme, omyjeme a vložíme do studené vody. Přidáme oloupanou cibuli, stroužek česneku, nové koření, celý pepř a bobkový list. Jazyk vaříme zvolna asi 2 hodiny doměkka. Měkké maso vyjmeme z vývaru a ihned zchladíme pod studenou tekoucí vodou.
Sloupneme z kůže a nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm. Plátky masa necháme vychladnout. Majonézu smícháme se smetanou, přidáme nastrouhaný křen nebo kapary a zakápneme citrónovou šťávou.
Plátky jazyka servírujeme na listovém salátu s křenovou omáčkou a ozdobíme cherry rajčaty, koprem či bazalkou. Podáváme s celozrnným pečivem.