Nic nechutná lépe než čerstvě upečená domácí šunka.
Ingredience:
1–1,5 kg uzené šunky (vcelku, ideálně bez kosti)
3 lžíce medu
1 lžíce dijonské hořčice (nebo plnotučné)
1 lžíce hnědého cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžíce jablečného octa
1 lžíce másla
Postup:
Předehřejte troubu na 170 °C.
Pokud je šunka vakuově balená, nejprve ji vyjměte a osušte. Pokud má silnější kůžičku, můžete ji naříznout (pro lepší vzhled a propečení glazury).
V kastrůlku smíchejte med, hořčici, ocet, cukr, máslo a případně skořici nebo hřebíček. Zahřívejte, dokud se vše nespojí do hladké, vonné glazury.
Šunku položte do pekáče. Polijte částí glazury a vložte do trouby. Pečte přibližně 60–90 minut, podle velikosti (počítejte cca 30 minut na každých 500 g).
Během pečení každých 20 minut šunku přelévejte zbytkem glazury.
Na posledních 10 minut zvyšte teplotu na 200 °C, aby glazura zezlatověla. Poté šunku vyjměte a nechte ji před krájením 10 minut odpočinout.
To zni fakt mňamózně! Nikdy jsem si nemyslela, že pečení šunky je tak jednoduchý. Díky za super tip, už se na to těším.
Recept vypadá skvěle, už se těším, až to vyzkouším na rodinnou oslavu. Šunka s medovou glazurou musí být výborná!