Řecký předkrm i hlavní jídlo se strouhanými okurkami, které patří ke správné letní dovolené.
Ingredience na 4 porce:
1 velká okurka hadovka
200 g bílého řeckého jogurtu
1 větší stroužek česneku
2 lžíce najemno nakrájeného kopru nebo čerstvé máty
1 polévková lžíce citronové šťávy
3 lžíce kvalitního olivového oleje
1 lžička soli
Postup:
Stroužek česneku oloupejte a nasekejte najemno. Okurku omyjte, odřízněte z ní konce a podélně ji rozřízněte. Pokud má znatelná semínka, tak je vyškrábněte.
Okurku nastrouhejte na hrubém struhadle a dejte do cedníku okapat. Trochu ji posolte a za cca 10 min vymačkejte. Šťávu, kterou okurka pustí, klidně vypijte.
Okurku smíchejte v misce s hustým jogurtem, nasekaným česnekem, koprem, citronovou šťávou a také s olivovým olejem. Tzatziki dejte alespoň na hodinu do ledničky odležet a vychladit.
Pokud nemáte po ruce řecký jogurt, ale jen klasický bílý, můžete ještě situaci zachránit. Jogurt nechte hodinku přes čistou vyžehlenou utěrku vykapat. Tak pozbude nežádoucí syrovátky. Tzatziki podávejte s pita chlebem.
Příprava: 90 min
Cena za 1 porci: 20 Kč
Já taky dělám tzatziki občas, ale nenapadlo mě přidat kopř nebo mátu. Zkusím příště, ale fakt super tip. A to s tím jogurtem bude skvělý, když nemám řecký. Dík za recept.