Tato polévka (někdy také omáčka) se připravuje zejména o svátcích.
Suroviny:
1 kuře, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 řapíkaté celery
4 snítky tymiánu, 3 vejce
3 citrony, 200 g těstovinové rýže
olivový olej, sůl, pepř
Postup:
Z kuřete odstraňte kůži a ponechejte ji stranou. Vložte kuře do hrnce spolu s rozčtvrcenou cibulí a česnekem, pokrájeným celerem a tymiánem (několik lístků si ponechte na ozdobu polévky při servírování). Vařte velmi mírně pod pokličkou 2 hodiny.
V průběhu odstraňujte tvořící se pěnu a hotový vývar přeceďte. Oberte kuřecí maso a ponechte ho stranou.
Vejce našlehejte s citronovou šťávou, ke směsi za stálého šlehání přilijete horký vývar. Již nevařte, aby se polévka nesrazila. Polévku podle chuti osolte.
Zvlášť uvařte těstovinovou rýži podle návodu na obalu a vložte ji do polévky i s masem. Proužky kuřecí kůže osmažte na oleji dokřupava, osušte je na ubrousku a ozdobte jimi spolu s lístky tymiánu polévku na talířích.