Suroviny:
500 g polohrubé mouky
sůl
1 sklenice džemu
4 lžíce strouhanky
1 lžíce rostlinného oleje
1 balíček moučkového cukru nebo kakaa
1 balíček skořice
1 balíček másla
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu
1 vejce
4 lžíce cukru
Postup:
Mouku, sůl a vejce s vodou spojte do konzistence tuhého těsta. Rozdělte ho na poloviny a každou zvlášť rozválejte na 3 mm silný plát. Ten nakrájejte na čtverce asi 5 x 5 cm (mohou být i větší, ale čím menší, tím vzhlednější).
Na každý čtverec dejte kopeček džemu (použijte takový džem, který se neroztéká, aby se pirohy dobře slepily) nebo tvarohové náplně (jedno těsto s džemem, druhé s tvarohem), přeložte do trojúhelníku a dobře slepte k sobě, aby se vám pirožky během vaření neotevřely.
Pirohy vařte v osolené vodě asi 8–10 minut, záleží na síle těsta. Pro kontrolu, zdali je piroh hotový, je nejlepší jeden vyjmout a ochutnat. Pirohy vařte ve větším hrnci a po částech, aby se neslepily. Vyjměte je děrovanou naběračkou, nechte vodu dál vařit a vložte další pirohy.
Okapané pirohy opatrně promíchejte se strouhankou opraženou na oleji s moučkovým cukrem nebo je posypte kakaem se skořicí, moučkovým cukrem a vše přelijte rozpuštěným máslem.