Česká variace na americké cheesecaky. Vynikající tvarohové řezy můžete připravit s jakýmkoli ovocem.
Suroviny
Na těsto – 300 g hladké mouky – 100 g moučkového cukru – 2 lžičky prášku do pečiva – 1 lžička strouhané citronové kůry – 140 g másla – 1 vejce – pečicí papír
Na náplň – 500 g tučného měkkého tvarohu – 50 g moučkového cukru – 1 balení vanilkového cukru – 1 vanilkový pudink – 2 vejce – 800 g meruněk (kompot) – vlašské ořechy a med na posypku
Postup
1. Mouku smíchejte s moučkovým cukrem, práškem do pečiva a citronovou kůrou. Přidejte změklé, na kousky nakrájené máslo a vejce a rukama rychle vypracujte těsto. Vytvarujte z něj váleček a ten přeneste na pečicí papír.
Vyválejte z něj plát silný asi 1 cm a pak ho vložte i s pečicím papírem do hlubšího plechu. Rukama těsto případně doupravte, aby do plechu pasovalo.
2. Tvaroh rozšlehejte s oběma cukry, pudinkovým práškem a vejci. Přidejte asi 200 ml šťávy z kompotu a ještě krátce prošlehejte.
3. Na těsto rozložte pokrájené meruňky a na ně dejte tvarohovou náplň. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova, asi 50 minut.
Po 10 minutách na tvaroh ještě dejte posypku, kterou připravíte z ořechů, které nasekáte a krátce nasucho opražíte na pánvi a pak smícháte s medem.
4. Upečený koláč nechte vychladnout a před podáváním ho dejte ještě na alespoň 3 hodiny do lednice.