Suroviny:
1 lžíce balzamikového octa
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce světlé sójové omáčky
300 g kvalitního tuňáka v oleji
70 g másla
2,5 lžíce crème fraîche
sůl a čerstvě mletý pepř
pár kaparů
bageta k podávání
olivový olej na pokapání
hrst lístků rukoly na ozdobení
Postup:
Smícháme společně ocet, citronovou šťávu a sójovou omáčku. Tuňáka pár pulzy v mixéru či ručně podrtíme. Přidáme směs octa, citronové šťávy a sójovky a rozmixujeme dohladka.
Kousek po kousku opatrně vmixujeme máslo – v robotu se směs snadno zahřeje, máslo se rozpustí a nespojí se směsí, postupujeme tedy opatrně a kousek másla přidáme, až když se předchozí zcela vstřebá.
Na závěr ručně vmícháme crème fraîche a nasekané kapary a dochutíme solí a pepřem.
Bagetu nakrájíme na plátky a rozložíme je na plech. Každý mírně pokapeme nebo potřeme troškou olivového oleje.
Troubu rozehřejeme na 190 °C, vložíme plech s bagetami a pečeme 10–12 minut, dokud nejsou bagety křupavé a zlatavé. Necháme vychladnout, pak potřeme pěnou, posypeme pepřem a ozdobíme lístky rukoly.
cca 6 osob
snadné
do 40 min
TIP:
Pěna je lehká i díky tomu, že neobsahuje majonézu. Můžete ji podávat na chlebíčkách nebo jako dip. Pěna vydrží v lednici v dobře uzavřené nádobě až 3 dny.
Pokud chcete výsledek trochu ostřejší, vynechte kapary a přidejte špetku chilli a podrcený stroužek česneku.