Suroviny:
500 g vypeckovaných třešní
1 balení listového těsta
150 ml mléka
80 g mletého máku
80 g namletých piškotů
1 lžíce povidel
1 lžíce moučkového cukru
1 lžíce rumu
1 vejce
hladká mouka na pomoučení válu
špetka nadrceného hřebíčku
šlehačka k podávání
Postup:
Nejprve si připravte makovou náplň. Mléko nalijte do menšího tlustostěnného hrnce a svařte ho s mletým mákem. Do směsi přidejte mleté piškoty, rum, mletý hřebíček a lžíci povidel. Nyní směs ochutnejte a doslaďte dle chuti moučkovým cukrem.
Makovou směs nechte zcela vychladnout. To je velmi důležité, pod teplou náplní by se vám listové těsto rozteklo! Troubu předehřejte na 200 °C.
Listové těsto rozkrojte napůl.
Každou část rozválejte na válu poprášeném hladkou moukou do tvaru obdélníku. Do středu těsta dejte vychladlou makovou náplň a posypte vypeckovanými třešněmi. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem.
Nyní závin zabalte, ne moc těsně, aby při pečení nepraskl. Nyní ho opatrně přeneste na plech s pečicím papírem. Svrchu ho ještě pomašlujte vejcem a na několika místech propíchejte vidličkou.
Závin pečte ve vyhřáté troubě (200 °C) asi 20 minut. Po upečení ho nechte trochu zchladnout a podávejte ho s ušlehanou šlehačkou. Můžete ho ještě přelít omáčkou ze svařených zbylých třešní s cukrem, troškou vody a škrobem.