Suroviny:
500 g třešní
70 g másla
1 vanilkový lusk
100 g hladké mouky
1 vejce + 3 žloutky
90 g cukru krupice
kůra z ½ citronu
150 ml mléka
150 ml smetany
špetka soli
máslo a cukr na vysypání formy
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou koláčovou formu vymažte máslem a vysypejte cukrem. Třešně zbavte stopek, umyjte je a vyskládejte je do formy tak, aby mezi nimi byly co nejmenší mezery.
Do velké mísy nasypejte prosátou mouku, přidejte vejce i samostatné žloutky, cukr, špetku soli, najemno nastrouhanou kůru z citronu a vyškrábaná semínka z vanilkového lusku. Vše vyšlehejte do hladké směsi. Do ní pak za stálého míchání vlijte mléko, smetanu a rozpuštěné máslo.
Řídké těsto nalijte opatrně do formy na třešně tak, aby byly všechny ponořené. Dejte péct na 30–35 minut, dokud vršek koláče není vypečený dozlatova. Jen pozor, neotvírejte v průběhu pečení troubu, těsto by se vám mohlo srazit.
Po upečení nechte několik hodin vychladnout. Před podáváním koláč posypejte moučkovým cukrem.
Tip!
Koláč pečte i s peckami, ty mu dodají jeho specifickou chuť.