Džemem z čerstvě natrhaných třešní či višní vylepšíte domácí koláč, palačinky, lívance nebo jogurt.
Potřebujete:
✿ 1 kg třešní (část můžete nahradit višněmi)
✿ 800 g cukru krupice
✿ 1 sáček želírovacího přípravku s pektinem
✿ 2 lžičky kyseliny citronové
1. Třešně vypeckujte, vložte do hrnce a povařte s trochou vody 7 minut. Vmíchejte želírovací přípravek s pektinem rozmíchaný s asi 1/4 cukru a vařte další 3 minuty. Pak po částech vmíchejte zbylý cukr a vařte ještě 3 minuty. Z povrchu průběžně sbírejte pěnu.
2. Nakonec vmíchejte v troše vody rozpuštěnou kyselinu citronovou. Trochu džemu kápněte na talířek, a pokud je dostatečně hustý, můžete plnit sklenice. Pokud ne, znovu přiveďte k varu a vmíchejte ještě trochu kyseliny citronové.
3. Hotový džem naplňte do čistých sklenic, hned zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a tak je nechte vychladnout.