Kombinace šťavnatých třešní a jemného tvarohu nemá chybu. Po tomto koláči se zapráší raz dva.
Suroviny
Na těsto – 200 g hladké mouky – 200 g polohrubé mouky – 80 g moučkového cukru – 20 g vanilkového cukru – 1 lžička prášku do pečiva – ½ kostky droždí – 1 žloutek – 2 lžíce rumu – 300 ml mléka – 100 ml oleje – 1 bílek na potření
Na náplň – 500 g tvarohu – 2 lžíce krupicového cukru – 2 lžíce vanilkového pudinku – 800 g vypeckovaných třešní
Na drobenku – 160 g polohrubé mouky – 160 g krupicového cukru – 100 g másla
Postup
1. Mouky smíchejte s práškem do pečiva a moučkovým a vanilkovým cukrem. Uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zalijte mlékem a rumem, přidejte žloutek a olej a vypracujte těsto.
2. Těstem naplňte vyšší plech vymazaný olejem. Okraje potřete bílkem. Na těsto rozetřete tvaroh smíchaný s cukrem a pudinkovým práškem. Navrch dejte očištěné třešně.
3. Koláč posypte drobenkou vytvořenou z polohrubé mouky, krupicového cukru a másla.
4. Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova, asi 50 až 55 minut.