Cítíte se pořád tak nějak „nenaložená“? Lidskou náladu ovlivňuje celá řada faktorů a k těm nejdůležitějším patří i jídlo.
Je vědecky prokázáno, že určité potraviny mají přímý vliv na tvorbu hormonu štěstí, serotoninu. Tato látka působí na náš nervový systém a navozuje v nás dobrou náladu a pocit radosti.
Tvorbu serotoninu lze podpořit i některými potravinami, které obsahují aminokyselinu L-tryptofan. Patří sem třeba kuřecí a krůtí maso, oříšky kešu, mléčné výrobky, banány, zelená zelenina, z ryb třeba losos a tuňák.
Produkci serotoninu v těle podporují také vitaminy skupiny B – B6, B9 (kyselina listová) a B12, a vitamin C. Hořčík zase posiluje nervy a je vhodný při zvýšené duševní zátěži a stresu.
Všeho s mírou!
Ani s potravinami „dobré nálady“ to však není vždycky úplně jednoduché.
Samozřejmě mezi nimi najdete takové, které plně vyhovují požadavkům zdravého životního stylu – celozrnné pečivo, ořechy, ryby, drůbež, listovou zeleninu, ale i potraviny ze zdravotního hlediska poněkud sporné – vejce, sýry, červené maso, sladkosti a především čokoládu. Hladinu serotoninu zvyšuje kupříkladu i alkohol, účinně, ale velmi zrádně.
V prvních fázích hladina hormonu, tudíž i dobrá nálada, strmě stoupá nahoru.
Serotonin se však přestává rychle uvolňovat a tělo vyžaduje stále další a další dávku alkoholu. Večer, kdy už nepůsobí produkce serotoninu – denní světlo – máte potřebu hladinu hormonu štěstí sama zvedat. V případě nutnosti je tedy vhodné doplnit rozumné potraviny štěstí.
Ruku v ruce s hubnutím
Alkohol nebo tabulka čokolády rozhodně nejsou nejlepším řešením, a proto je lepší sáhnout například po malé hrsti mandlí, vlašských či lískových oříšků. Pokud budete upřednostňovat rozumné potraviny štěstí, pak velmi záhy i zhubnete.
Šťastní lidé totiž spálí mnohem více energie a přitom vůbec nemají na jídlo ani pomyšlení.