Ztuhlé a bolavé klouby trápí po šedesátce tři čtvrtiny lidí. S včasnou péčí se přitom obtížím můžete vyhnout, a když už se objeví, dají se výrazně zmírnit.
Opotřebení a zánět
Vnitřní výstelku kloubů, která umožňuje bezbolestný a hladký pohyb, tvoří chrupavka. Ta se ovšem s věkem opotřebovává.
Když je opotřebení tak velké, že chrupavka na některých místech úplně zmizí, dochází ke tření kostní hmoty. To je provázené velkou bolestí, navíc v podrážděných oblastech může vzniknout zánět.
Tlačenka a medvídci nepomohou
Chrupavku tvoří kolagen, který si naše tělo dokáže vyrobit samo. Jenže s věkem přirozená produkce kolagenu klesá. Některé potraviny, třeba vepřové kůže, hovězí oháňky nebo želé medvídci kolagen obsahují ve velkém množství.
Ale jejich konzumace k uchování zdravých kloubů nestačí. Jediným efektivním způsobem je užívání potravních doplňků s kolagenenem v upravené formě kolagenních peptidů.
Vitaminy a oleje
I přesto hraje jídelníček ve zdraví kloubů velkou roli. Aby byly vaše klouby zdravé, potřebují vitaminy C a D, z minerálů nejvíce vápník a hořčík a také již zmiňovaný kolagen. A jak by měl tedy vypadat jídelníček pro zdravé klouby?
Hodně ovoce, třeba citrusů, listové zeleniny, mandlí, ořechů a pohanky.
Z masa byste měli dávat přednost rybám, občas je dobré zařadit maso s vyšším obsahem kolagenu – vepřové a kuřecí kůže, hovězí kližku a oháňku. Kvůli dostatečnému příjmu vápníku by nemělo chybět mléko a mléčné výrobky. Prospěje vám i kakao, droždí nebo obilné klíčky.