Suroviny:
150 g uzeného boku bez kosti
1 cibule
2 l zeleninového vývaru
300 g klobásy
4 velké brambory
1 mrkev
250 g žitného zákvasu
2 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
5 lžic smetany ke šlehání
sůl
pepř
1 vejce natvrdo
petrželka
Postup:
Tři dny předem si připravte zákvas. Do sklenice dejte 50 g jemně mleté žitné mouky a 200 ml vlažné vody. Přidejte 1 bobkový list a 2 kuličky nového koření. Zakryjte plátýnkem a nechte 3 dny kvasit při pokojové teplotě.
V hrnci opečte na kostky nakrájený uzený bok. Jakmile pustí tuk, přidejte cibuli a společně opékejte dozlatova.
Přidejte vývar, klobásy nakrájené na kolečka a vařte na mírném ohni 20 minut. Následně přisypte brambory nakrájené na kostky a mrkev na kolečka a vařte, dokud není zelenina dostatečně měkká.
Pak vlijte zákvas, přidejte podrcený česnek a majoránku, důkladně promíchejte a pár minut povařte. Odstavte z ohně a vlijte smetanu, podle chuti osolte a opepřete. Na talířích ozdobte vejci vařenými natvrdo a čerstvou nakrájenou petrželkou.
V Polsku je žurek oblíbené velikonoční jídlo, ale v nabídce místních restaurací jej najdete po celý rok. Pokud si jeho chuť získala i vás, můžete si jej dopřát kdykoli.
Žurek sice pochází z Polska, ale na severní Moravě si na něm pochutnávají také a každá rodina má svůj recept.
Pokud si na kvásek netroufáte nebo nemáte čas, můžete koupit kvásek buď sušený, nebo poprosit pekaře v okolí. Koření v tom případě přidejte při opékání boku k cibuli.
Wow, tohle vypada docela dobre. Ale nejsem si jista, jestli u nas nekde sezenem take kvas. Nebo jestli to jde nak neco nahradit. Myslim, ze u nas mamka delala neco podobnyho, ale trochu jinak.
Recept vypadá skvěle, už dlouho jsem chtěla vyzkoušet něco nového a žurek jsem ještě nikdy nedělala. Mám ale dotaz, dá se žitný zákvas nahradit něčím jiným, pokud bych ho nemohla sehnat?