Vánoční štóla je tradiční sváteční pochoutka, která má původ v Německu a už po staletí zdobí během adventního období stoly v celé Evropě.
Tento bohatý máslový dezert je typický svou vláčnou texturou a jemnou chutí. My vám dnes přinášíme recept na jeho marcipánovou verzi. Hotovou štólu byste měla nechat několik týdnů uležet, tak neváhejte a pusťte se do pečení!
Suroviny:
Na těsto:
500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
250 ml teplého mléka
1 kostka droždí
200 g másla
1 vejce
špetka soli
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého kardamomu
1 lžíce rumu
kůra z 1 citronu
Na náplň:
150 g rozinek
100 g kandovaného ovoce
100 g sekaných mandlí
200 g marcipánu
Na dokončení:
50 g rozpuštěného másla
moučkový cukr na posypání
Krok za krokem:
1. Do malé misky rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a teplé mléko. Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek, zabere to přibližně 10 minut.
2. V jiné míse smíchejte mouku, cukr, sůl, skořici, kardamom a citronovou kůru. Přidejte vejce, rum, rozpuštěné máslo a na závěr vmíchejte připravený kvásek.
Vypracujte hladké a vláčné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Pokud bude potřeba, můžete přidat trochu mouky nebo mléka. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout asi hodinu.
3. Zatímco těsto kyne, namočte rozinky do rumu. Připravte si také ostatní suroviny – kandované ovoce, mandle a marcipán. Marcipán vytvarujte do podlouhlého válečku, který později vložíte do těsta.
4. Po vykynutí do těsta zapracujte mandle, kandované ovoce a rozinky a vyválejte z něho obdélník. Na jednu stranu těsta položte váleček marcipánu a těsto přes něj přeložte, aby vznikl typický tvar štóly, která má jednu část vyšší.
5. Troubu předehřejte na 180 °C. Štólu přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte ji zhruba 50–60 minut, dokud nebude na povrchu krásně zlatavá. Pokud by začla příliš rychle hnědnout, v první polovině ji zakryjte alobalem.
6. Ještě horkou štólu potřete rozpuštěným máslem a bohatě posypejte moučkovým cukrem, v tomto případě cukrem opravdu nešetřete. Po vychladnutí ji zabalte do potravinové fólie a nechte ji alespoň 3 týdny odpočinout na suchém a chladném místě.
Lahodné kořeněné sušenky
Tyto křehké sušenky jsou neodmyslitelnou součástí německého adventu. Vyznačují se výraznou chutí skořice, hřebíčku a muškátového oříšku a mají jemnou karamelovou chuť. Připravte si je i vy a provoňte svůj domov neodolatelnou atmosférou Vánoc!
Suroviny:
250 g hladké mouky
150 g másla
125 g třtinového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 vejce
2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
špetka soli
mandle na ozdobu
Jak na to?
V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a koření. Přidejte změklé máslo nakrájené na drobné kousky a vejce.
Všechny ingredience důkladně rukama propracujte, dokud nevznikne hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.
Poté těsto vložte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte na plát silný asi 0,5 cm. Z něj vykrajujte různé tvary.
Plech vyložte pečicím papírem a rozmístěte na něj vykrojené sušenky tak, aby měly mezi sebou asi 1 cm rozestupy. Pokud chcete, můžete je před pečením ozdobit plátky mandlí.
Plech se sušenkami vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte je asi 10 minut, dokud jejich okraje lehce nezezlátnou. Po upečení nechte sušenky zcela vychladnout a skladujte je na suchém místě až do Vánoc.
Tip!
Sušenky vydrží chutné a výborné ve vzduchotěsné nádobě až čtyři týdny.
Tahle německá vánoční dobrota je boží! Marcipán jsem v štolách ještě neměla, takže to určitě stojí za pokus.
Štóla je prostě klasika. Tento recept vypadá báječně, marcipán dodá tu pravou delikátnost. Určitě ji letos zkusím!
Wow, vánoční štóla se marcipánem zní fakt skvěle! Musim vyzkoušet, i když asi zas budu spíš sportovat než péct, haha!