Suroviny:
100 g špeku
2 lžíce sádla
1 velká cibule
2 paprikové klobásy
voda
250 g hovězího zadního
250 g vepřového plecka
250 g vepřového bůčku
5 bobkových listů
1 lžička kmínu
1 lžíce mleté sladké papriky
4 lžíce rajského protlaku
½ kg syrového zelí
2 hrsti sušených hub
2 hrsti sušených švestek
¼ l bílého vína
½ kg kysaného zelí
sůl
mletý pepř
majoránka
Postup:
Maso, kvalitní klobásu, špek a cibuli nakrájejte na kostky. Do velkého hrnce dejte rozpustit sádlo, přidejte špek a za občasného míchání vypečte.
Pak vložte klobásku nakrájenou na kostky, zasmahněte kmín, přidejte nakrájené maso, orestujte, pak přidejte bobkový list a papriku, orestujte, přidejte rajský protlak a asi 2 minuty míchejte.
Dál přilijte houby i s vodou, ve které se máčely, přidejte nakrouhané syrové zelí, švestky, bílé víno, osolte, opepřete, přiklopte a nechte vařit zvolna, až tři hodiny.
Po dvou hodinách varu přidejte kysané zelí. Na závět dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Bigos se původně připravoval pro lovce a formany.
Byl to sytý pokrm, jenž zahřál a dodal energii během dlouhých zimních výprav. Do Polska ho prý přinesl král Vladislav II. Jagellonský, který ho servíroval na hostinách.
Zajímavý recept! Myslím, že bych to zkusila, obzvlášť teď na podzim. Polská kuchyně mě baví a bigos vypadá jako zábava na celý den v kuchyni.
Je to úžasný pokrm! Už jsem ho několikrát vařila a je ideální pro chladné dny. Miluju kombinaci masa, zelí a švestek. Nedám na něj dopustit.
Teda, tradiční polský bigos zní skvěle! Ráda zkouším nové recepty a už teď mám chuť to vyzkoušet. Myslím, že to bude delikatesní!