Suroviny:
100 g špeku
2 lžíce sádla
1 velká cibule
2 paprikové klobásy
voda
250 g hovězího zadního
250 g vepřového plecka
250 g vepřového bůčku
5 bobkových listů
1 lžička kmínu
1 lžíce mleté sladké papriky
4 lžíce rajského protlaku
½ kg syrového zelí
2 hrsti sušených hub
2 hrsti sušených švestek
¼ l bílého vína
½ kg kysaného zelí
sůl
mletý pepř
majoránka
Postup:
Maso, kvalitní klobásu, špek a cibuli nakrájejte na kostky. Do velkého hrnce dejte rozpustit sádlo, přidejte špek a za občasného míchání vypečte.
Pak vložte klobásku nakrájenou na kostky, zasmahněte kmín, přidejte nakrájené maso, orestujte, pak přidejte bobkový list a papriku, orestujte, přidejte rajský protlak a asi 2 minuty míchejte.
Dál přilijte houby i s vodou, ve které se máčely, přidejte nakrouhané syrové zelí, švestky, bílé víno, osolte, opepřete, přiklopte a nechte vařit zvolna, až tři hodiny.
Po dvou hodinách varu přidejte kysané zelí. Na závět dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Bigos se původně připravoval pro lovce a formany.
Byl to sytý pokrm, jenž zahřál a dodal energii během dlouhých zimních výprav. Do Polska ho prý přinesl král Vladislav II. Jagellonský, který ho servíroval na hostinách.
Něco takového jsem už jedla v Polsku a bylo to skvělé. Ten mix chutí je něco výjimečného. Určitě to zkusím znovu doma.
Zajímavý recept! Myslím, že bych to zkusila, obzvlášť teď na podzim. Polská kuchyně mě baví a bigos vypadá jako zábava na celý den v kuchyni.
Je to úžasný pokrm! Už jsem ho několikrát vařila a je ideální pro chladné dny. Miluju kombinaci masa, zelí a švestek. Nedám na něj dopustit.
Teda, tradiční polský bigos zní skvěle! Ráda zkouším nové recepty a už teď mám chuť to vyzkoušet. Myslím, že to bude delikatesní!